Професія, яка не тільки годує
Напевно, кожен хоч раз у житті мріяв про відкриття свого власного ресторану, бути ресторатором.
Однак ресторанний бізнес – справа клопітка, дуже тонка і має багато нюансів та хитрощів. Щоб її засвоїти, необхідно навчитися багатьом навичкам та отримати величезний обсяг знань.
Хто такий ресторатор?
Засновник або власник мережі або одного ресторану. Це підприємець, який розробив концепцію ресторану і заснував його відповідно до неї.
При цьому він повинен бути не тільки хорошим управлінцем, володіти талантом маркетолога і піарника, а й креативною особистістю, прекрасним психологом та естетом.
Він повинен ставитися до свого ресторану не як до закладу масового харчування, а як до особливого місця, куди приходять люди, щоб отримати масу незабутніх вражень, приємно провести час та відпочити, скуштувавши що-небудь оригінальне та нове.
Досягненню потрібного результату повинні сприяти і оригінальний інтер’єр, і бездоганне обслуговування, і ексклюзивна сервіровка, і неймовірно смачні та незвично оформлені страви, і музика, що розташовує до відпочинку та появі апетиту і багато іншого.
Природно, що ресторатор – це професія більш ніж творча, хоча багатьом здається, що головне в цій справі – уміння розбиратися в кулінарних тонкощах.
Ось уже більше півстоліття Білгород – Дністровський економіко – правовий коледж готує спеціалістів галузі харчування, керівників закладів ресторанного господарства – рестораторів.
І з метою набуття професійних знань працівника ресторанної справи, відповідних умінь та навичок, студенти спеціальності 5.05170101 Виробництво харчової продукції щороку, влітку проходять виробничу практику у кращих закладах міста, району, області, в курортній зоні узбережжя Чорного моря. Працюють старанно, наполегливо з віддачею, тому що розуміють: щоб володіти обраною професією треба мати цілий ряд якостей притаманних далеко не всім.
Це фантазія та винахідливість творити нові страви, придумувати нові поєднання продуктів; це смілість заявляти світові про себе, виношуючи на суд їдців своє творіння; це і гарна пам’ять, щоб тримати в голові безліч рецептів; це смакове сприйняття – без нього і робити нічого; це фізична витривалість.
Працівник закладу ресторанного господарства – це професія романтиків, естетів та гурманів. Розохотити апетит може не тільки приємний аромат, але й оригінальне оформлення страви для задоволення вишуканої гастрономічної фантазії.
Саме привабливе в такому мистецтві те, що воно, як ніяке інше матеріальне – його можна скуштувати!
І той, хто його засвоїв, проявивши цілеспрямованість, терпіння, витривалість, стають класними спеціалістами, котрі завжди користуються попитом і тоді професія стає престижною та високооплачуваною.
З 08.05 по 13.05.2017р. у коледжі походив Тиждень спеціальності Виробництво харчової продукції, у якому взяли участь студенти та викладачі відділення.
Так, студенти групи ВХП-201 Чумаченко Н., Басова О., Кудрявцев О. провели лекції – презентації на теми : «Із історії кулінарії» та «Інновації у ресторанному господарстві» для студентів спеціальності І курсу.
Студенти групи ВХП-301 Борзаковська М. та Костов С. провели лекцію – презентацію на тему «Етикет за столом» та дали майстер – клас з правил сервірування столу та способів складання серветок для студентів відділення «Правознавство». Всі групи відділення прийняли участь у конкурсі тематичних плакатів.
13.05.2017р., на День відкритих дверей навчального закладу, студенти спеціальності підготували вернісаж творчих робіт. Тут були представлені варіанти сервірування тематичних столів, тематичні страви, вироби.
Протягом навчання у коледжі наші студенти, набувають високих професійних навичок, отримують диплом молодшого спеціаліста техніка-технолога з технології харчування, а також кваліфікації робітничих спеціальностей: кухаря 5 розряду, кондитера 3 розряду.
Майже всі студенти після закінчення коледжу продовжують дистанційне навчання у Полтавському університеті економіки та торгівлі, працевлаштовуються у кращих закладах ресторанного господарства міста Білгорода – Дністровського, Одеси, Одеської області, рухаються вперед до своєї мети – стають справжніми ресторатораторами.
Багато досвідчених рестораторів не випадково порівнюють свої заклади з театром, себе – з режиссером – постановником, а відвідувачів та офіціантів – з акторами. І це насправді так.
Ось хто такий ресторатор. Чи не правда, гарна професія? Гайда до нас!
Завідувач товарознавчо-
технологічного відділення
Г.В.Крутько