Поведінки громадян на залізничному транспорті

ПРАВИЛА

поведінк игромадян на залізничному транспорті

Загальні положення

  • Ці Правила стосуютьсяпасажирів, якікористуютьсязалізничним транспортом, а такожгромадян, якізустрічаютьабопроводжаютьїх на територіїзалізниці, у вокзалах та поїздах.

Зазначеніпасажири та громадянизобов`язанідотримуватисявимогцих Правил та іншихдокументів, щорегламентують порядок перевезенняпасажирів і багажу залізницями.  

Правила поведінки на роздільних пунктах залізниці

2.Розділовий пункт залізниці(станції, роз`їзд, обгінний пункт) разом з обладнанням, призначеним для забезпеченнядіяльностізалізниці та безпеки та безпекирухупоїздів,  є зоною підвищеноїнебезпеки і особливого контролю.

3.Особи, які не належать до працівниківзалізничного транспорту, не мають права ходити по залізничнихколіях, знаходитися у службовихприміщенняхзалізниці, крімприміщень, де здійснюєтьсяприйомигромадян, у вагонахпід час їхвідстою.

 Для проходу до поїздаабо входу до вокзалу пасажириповиннікористуватисяпризначеним для цьогопішохідними мостами, тунелямичи переходами.

4. Пасажирибезпересадочнихвагоніву пунктахїхперечіплюванняможутькористуватисяслужбовими переходами залізничників. При цьомунеобхідномати при собізалізничний квиток абоінший документ, якийдає право на проїзд.

5. Забороняєтьсяпсуватиколії, споруди та обладнаннязалізниці, а такожвчинятиіншідії, якіможутьпорушитирозкладчибезпекуруху на залізниці.

Розмірзбитків, завданихзазначенимидіями, встановлюєтьсязалізницею.

Правила поведінки на вокзалах, платформах та в пасажирськихспорудах

6. Вокзал (приміщення для пасажирів на проміжнихстанціях) залізниці- комплекс спеціальнихспоруд, приміщень, обладнання, призначених для обслуговуванняпасажирів, наданняїмплатних послух, управліннярухомпоїздів  тарозміщення персоналу. До складу вокзального комплексу входять: посадочніплатформи, пішохіднітунелі та мости, переходи через залізничніколії, багажніприміщення, частинаприлеглої до спорудипривокзальноїплощі.

7. На території вокзалу пасажири, а також громадянині, які зустрічають або проводжають їх, повинні дотримуватись правил санітарно-гігієнічної, санітарно-протиепідемічної та пожежної безпеки.

8.Користуатися вокзалом та приміщеннями для пасажирів мають право:

– пасажири, які придбали квитки або мають інший документ, що дає право на проїзд;

– громадяни, які проводжають пасажирів;

– громадяни, які зустрічають пасажирів.

9. Вокзал забезпечує обслуговування пасажирів цілодобово. Для осіб які мають проїзні документи, вхід до залів обслуговування безплатний, для осіб, які таких документів не мають, – за плату, встановлену Укрзалізницею.

Вхід до касового залу безплатний.

У годину доби з 22.00 до 6.00 в залах вокзалу можуть знаходитись тільки особи, які мають залізничні квитки на сьогодні та завтра, а також ті, що зустрічають та проводжають пасажирів.

10. На платформах та в приміщеннях вокзалу забороняється:

– смітити, кидати та залишати будь-які предмети на колії, платформі, підлозі, підвіконнях, сидіннях у залі чекання;

– пошкоджувати чи забруднювати майно залізниці;

– розпитувати спиртні напої, пити у невстановлених місцях;

– створювати перешкоди працівникам вокзалу в проведенні контролю за дотримання Правил та виконані ними службових обов`язків;

– продавати чи купувати квитки з рук;

– підходити ближче ніж на 0,5 метра до краю платформи після оголошення про подачу чи прибуття поїзда до його повної зупинки;

– самостійно перевозити ручну поклажу засобами перевезення пошти чи багажу;

– захаращувати зали, вестибюль вокзалу, проходити в залах чекання та платформи власною ручною поклажею;

– залишати особисті речі без догляду. Щодо речей, знайдених за відсутності їх власника, вживаються заходи для встановлення їх приналежності;

– здавати на зберігання до автоматичних чи стаціонарних камерах схову та заносити у вокзал зброю, вибухові, інфекційні, радіоактивні речовини, бензин гас, ацетон, спирт та інші легкозаймисті та легкогорючі речовини.

Правила проїзду

11. Для проїзду у вагонах будь-якої категорії пасажир повинен мати відповідні документи на право проїзду та пред`являти їх перед посадкою в проїзд провідникові вагону або особі, яка контролює вхід до вагонів приміського поїзда. Пасажир повинен  зберігати проїзний квиток протягом усієї проїздки та пред`являти його на вимогу осіб, які здійснюють контролюють ( за винятком випадків, коли квиток зберігається у провідника вагону).

12. Кожний пасажир має право безплатно перевозити із собою у вагонах ручну поклажу вагою до 36 кілограмів, а за об`ємом не більше місткості місць, відведених кожному пасажиру для перевезення ручної поклажі. Пасажири з ручною поклажею вагою більше 36 кілограмів та з легковаговою ручною поклажею об`ємом більшим місткості місць для її перевезення, у вагон не допускаються.

13. Ручна поклажа розміщується:

у пасажирських купейних, плацкартах та спальних вагонах:

  • пасажирів, які займаються нижні місця, – в рундуках купе;
  • пасажирів, які займають верхні місця, – на третіх полицях плацкартних вагонів, у ніша купейних вагонів, на верхній спеціальних полицях спальних вагонів;

у пасажирських загальних вагонах:

-пасажирів, які займають непарні місця, – в рундуках під сидіннями;

-пасажирів, які займають парні місця та місця з літерою «а», – на третіх полицях купе

у приміському поїзді:

-під сидіннями та на боковій верхній полиці вагона.

Забороняється розміщення ручної поклажі в тамбурах вагона, коридорі салону, проходах купе, в проході приміського вагона.

14. Пасажирам забороняється:

-знаходитись у вагоні без проїзних документів чи посвідчення на право безплатного проїзду;

-перебувати на підніжках, дахах вагонів, перехідних площадках, у тамбурах пасажирського поїзда;

-заходити і виходити з вагона до повної зупинки поїзда;

– самостійно користуватися стоп-краном для зупинки поїзда;

У разі виникнення непередбачених аварійних обставин пасажир повинен сповістити провідника, а за його відсутності самостійно скористуватися стоп-краном;

-розпивати спиртні напої у невстановлених місцях, порушати спокій інших пасажирів;

-перебувати у стані наркотичного чи явно вираженого алкогольного сп`яніння, в забрудненому одязі;

-палити у невстановлених місцях та застосовувати відкритий вогонь;

-смітити у купе, коридорах вагонах, кидати через вікна предмети;

-забруднювати вагон, пошкоджувати внутрішнє вагонне обладнання, постільні речі;

-перевозити зброю (крім особистих випадків –  перевезення службової та мисливської зброї), вибухові, отруйні, смердючі, інфекційні, радіоактивні речовини, спирт, бензин, гас, ацетон, та інші вогненебезпечні, легкозаймисті, самозаймисті речовини також ручну поклажу, передбаченому законодавством;

-залишати ручну поклажу та власні речі без догляду. У разі виявлення пропажі речей пасажир повинен негайно сповістити про це провіднику вагона;

-створювати перешкоди для роботи або не виконувати вимоги провідника вагона, поліцейських, працівників митного, прикордонного та фітосанітарного контролю.( Абзац тринадцятийпункту 14 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N N 7( 437-2016-п) від 13.07.2016}

15. За порушення цих Правил винні особи притягуються до відповідальності із законодавством.

Top